Maria de Vries

De bron van haar kunst is zonder twijfel: haar Levenskunst!
 
Maria de Vries (1955) gaat met open zintuigen door het leven. Zij laat zich raken door wat haar ogen zien en haar handen voelen. Zij kan op de vierkante meter ontroerd raken en genieten. En die belevenissen, zowel de beelden als de bijbehorende emoties slaat zij op.
 
Zij is dan ook constant 'geladen' en hoeft nooit op zoek naar wat in artistieke kringen 'inspiratie' wordt genoemd. Het is eerder zo dat die 'lading' zich een uitweg zoekt naar buiten. Zij kan niet leven zonder penseel en doek.
Voor haar geldt: een dag niet geschilderd, een dag niet geleefd.
 
Na alle indrukken komt de boeiende vertaalslag. Zij gaat haar ontroering omzetten in een spel van kleuren, vormen en lijnen. Dat spel begint doorgaans onbestemd. Maar gaandeweg wordt, vaak tot haar eigen verrassing, de inzet duidelijk. Zij speelt met overtuiging verder. Maar al doende krijgt ze steeds minder greep op het gebeuren en gaat het schilderij steeds meer zijn eigen verhaal dicteren.
Vandaar de uitdrukking dat haar werk geboren wordt, niet gemaakt!
 
Met haar rijk palet en haar beeldend vermogen roept Maria uiteenlopende emoties op zoals: de verstilling van een landschap, maar ook de bruisende passie van een exotisch feest; de vertedering voor de lichaamstaal van een kind, maar ook de imposante oerkracht van een stier; de verwondering over de prille schoonheid van jonge vrouwen maar ook de zorg van rijpe moeders.
 
Haar schilderijen laten zich soms lezen als een novelle. Een kernachtig verhaal, met een overzichtelijke plot, waarin de spanning tussen de contrasten geleidelijk haar voorlopige ontknoping vindt.
De toeschouwer voelt zich uitgenodigd in dit avontuur mee te gaan. En vaak zal hij in dat verhaal door gedurig zoeken zijn balansen herkennen. Welke figuranten in deze verhalen een rol spelen, is uiteindelijk bijkomstig: of dat elegante dames zijn, landschappen, kinderen of dieren. Steeds weer voelt de betrokkene zich opgenomen in een intrige waarvan hij de uitkomst medebepaalt. Deze wisselwerking tussen beschouwer en schilderij verloopt zo vanzelfsprekend dat ondertiteling zelden nodig is.
 
Maria is geen vrouw van vlammende manifesten of revolutionaire vernieuwingen. Haar eigenwijze manier van schilderen blijkt naadloos aan te sluiten bij vele behoeften.
Als je haar al een missie wil toedichten dan is het typisch de boodschap van een levenskunstenaar: het leven kan een feest zijn, maar je moet zelf wel de versiering ophangen!
 
Ze heeft een ingebakken neiging mensen blij te stemmen. In die zin kan haar werk beschouwd worden als een daad van verzet tegen de deprimerende somberte die zich aan ons opdringt. Tegenover de grauwe, koude, zakelijke trends in onze cultuur zet zij de fleurige, warme, betrokken aspecten van het leven.
Met al haar bezieling weet ze tegelijk de degelijke, ambachtelijke traditie van de schilderkunst te handhaven.
 
Elk doek wordt zorgvuldig geprepareerd en is tot in de puntjes afgewerkt.
Het is niet verwonderlijk dat haar beeldtaal tot ver over de grenzen wordt verstaan en gewaardeerd. Verheugend te merken dat ze bij al haar succes zo onbekommerd zichzelf weet te blijven en weldadig te ervaren dat zij intens dankbaar is dat zij met haar uitzonderlijk talent mag bijdragen aan het welbevinden van zovelen.
 
Jacques Kruunenberg
 

 
Bekijk de kunstwerken van Maria de Vries          www.forumart.nl
 
De schilderijen van Maria de Vries zijn te bezichtigen bij Kunstuitleen Forum Art in Voorburg.
 
 
Kunstuitleen Forum Art in Voorburg, uw kunstuitleen voor de regio Den Haag, Zoetermeer, Delft en Rotterdam.
Parkweg 42 - Voorburg    www.forumart.nl    info@forumart.nl
Bel ons direct!